Coheed and Cambria @ Rockefeller

Coheed and Cambria
Rockefeller, Oslo
06.06.2017

 

Det svenske indie rock bandet Francobollo (3/10) hadde fått æren av å kjøre oppvarmingsøkta denne kvelden, og for undertegnedes del kunne de like gjerne latt være. Mulig de klarte å sjarmere noen med sine intense og småsure gitarer og hysteriske vokalpartier, men det var fullstendig blottet for originalitet. Rett og slett meningsløs indie rock som det går hundre av på dusinet. Joda de kunne jo forsåvidt traktere instrumentene sine, men skal du herme etter legendariske band som Sonic Youth og Pavement bør du jaggu i det minste gjøre det ordentlig! Hjelper fint lite å hoppe rundt på scenen som kaniner. Synd jeg ikke hadde gulrøtter på innerlomma, mulig det kunne ha fått de av scenen litt kjappere…

Etter en heller begredelig start var det endelig klart for Coheed and Cambria(8/10) som skulle fremføre sitt mest kjente konseptalbum og mesterverk fra 2005 Good Apollo, I`m Burning Star IV,Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness, i sin helhet. Rett og slett en begivenhet som ikke man burde gå glipp av. Da tonene av nydelige Always & Never fylte Rockefeller var det liten tvil om at Claudio Sanchez var i slaget. Ikke er han bare en strålende vokalist, men også en fremragende gitarist. Nesten litt synd at klimakset allerede måtte komme på neste låt, Welcome Home, bandets desidert mest kjente og episke låt. En maktdemonstrasjon i storslått moderne progressiv rock som ene og alene var verdt turen. Heldigvis var det selvsagt mer godsaker i vente og spesielt Crossing the Frame, Wake Up, The Suffering og The Willing Well II: From Fear Through the Eyes of Madness var en sann fryd å være vitne til. Festlig var det også å få låta Island fra deres siste og glimrende album,The Color Before the Sun, som et av ekstranumrene.

Sanchez & Co leverte en særdeles stødig forestilling og selv om stemningen ikke stod i taket på et halvfullt Rockefeller denne kvelden var det ingen tvil om at de fremmøtte var mer enn fornøyde.  Men det er både synd og merkelig at et band som en rekke ganger har klart å komme seg inn på Billboard top 10 ikke skal klare å fylle Rockefeller. Selv om bandet i mange sammenhenger beskrives som et småsært progband og fenomen som tilbes av Star Wars og fantasy tilhengere, kan undertegnede som ikke er noen av delene skrive under på at Coheed and Cambria er et fremragende progband som bør oppleves live. Ingen tvil med andre ord om at de som ikke befant seg på Rockefeller denne kvelden gikk glipp av en storveis opplevelse.

 

Tekst: Pål J. Silihagen

Foto: Kenneth Baluba Sporsheim