Hugsjá @ Grieghallen

Hugsjá
Grieghallen, Bergen
31. mai, 2017

 

Einar Selvik og Ivar Bjørnson fremførte bestillingsverket Hugsjá under Festspillene i Bergen – noe som ble en helt spesiell opplevelse.

Det hele begynte med Skuggsjá. Einar Selvik og Ivar Bjørnson ble huket inn til å skrive et verk i anledning 200-årsjubileumet for Grunnloven på Eidsvoll. Det kulminerte i en av fjorårets desidert beste skiver. Festspillene i Bergen har også fått med seg den platen. For de ga de to gromguttene nok en bestilling. De to komponistene skrev fire konserter rundt historien til småsteder på Vestlandet. I vår fremførte de dem på ute i periferien under navnet Nordvegen. Det er ut ifra disse fire konsertene det ble invitert til urfremføringen av Hugsjá (8/10) i ærverdige Grieghallen.

Det var få som visste hva man egentlig gikk til. Hugsjá er en helt annerledes oppfølger enn tidligere samarbeid. Borte er mange av karaktertrekkene fra ekstremmetalen forgjengeren hadde sentralt. Det er ingen growling og fuzzen er til tider totalt fraværende eller skrudd ned til et minimum. Det er nå erstattet med klassisk og ren prog-gitar sammen med klokkeklar sang. Der Skuggsjá var en krysning mellom Wardruna og Enslaved, er Hugsjá en tydeligere krysning mellom Selvik og Bjørnson. Nok en gang har de to skapt noe helt unikt sammen.

Mellom nakkehår i giv akt, går det opp for en at man overværer noen helt spesielt for første gang. Med låttitler som for eksempel Ni døtre av havet, Nattseglara og Om heilaga fjell synges det om alt fra havkjemper, om å navigere etter stjernene og døden. Det er historien om vest, historier fra der land møter ramsalt Nordsjø og det formidles av fremragende artister. Til tider kan versene bli litt like fra låt til låt, men det er når Selvik og Bjørnson stripper det ned det virkelig blir mektig.

Med kun kassegitar og kvad frembringer de en stemning Grieghallen sannsynligvis ikke vil oppleve igjen. Samtidig som det gjerne skulle vært litt mer tung fuzz og hærsang, så er det en kveld som nok allerede vil få pallplass når året skal oppsummeres.

 

Tekst: Øystein Rasmussen
Foto: Christian Misje

 

[espro-slider id=9314]