Helstar @ Hard Rock Café

Helstar
Hard Rock Café, Oslo
02.03.2017

 

Mye kan skrives og sies om amerikanske Helstar som har holdt koken mer eller mindre sammenhengende siden 1982. Glemt, undervurdert og obskurt, men det er ikke uten grunn at bandet har oppnådd kultstatus blant enkelte metal-fans med sin uovertrufne blanding av teknisk power, speed og thrash metal. Det kan vel neppe kalles en verdenssensasjon at bandet for første gang gjestet Norge, men at det var en stor begivenhet for de få, men dedikerte fremmøtte denne torsdagskvelden på Hard Rock Cafe er ingen overdrivelse.

Rett fra stinn brakke i Stockholm til relativt godt om plassen i Oslo, kunne vel kontrasten neppe vært større for bandet. Helstar (9,5/10) lot seg heldigvis ikke affisere av et heller labert oppmøte. De dro umiddelbart i gang publikum fra første låt, med mektige og kraftfulle Awaken Into Darkness fra det siste og fremragende albumet Vampiro. Med en strålende opplagt James Rivera i front, ikledd sine sedvanlige vampyrtenner og svarte kappe, var det ingen tvil om at dette kom til å bli en kveld der øregangene virkelig skulle få en omgang med herlig metalsmurning.

Rivera kan for de uinnvidde best beskrives som en krysning av Rob Halford, Bruce Dickinson og Geoff Tate, og han leverte vokalprestasjoner som ga frysninger nedover ryggen og ikke et kroppshår lå vannrett. Sin modne alder til tross (56) har mannen fortsatt en vanvittig spennvidde og kraft i stemmen.

Resten av bandet var ikke noe dårligere, og med gitarist og co-grunnlegger Larry Barragan i spissen, fikk vi servert en rekke klassikere fra storhetstiden på 80-tallet med et fandenivolsk trøkk og pur spilleglede. Det tok virkelig av midtveis i settet da bandet dro i gang Rhapsody in Black fra Nosferatu, og jeg observerte minst ett par stykker som sannsynligvis pådro seg kronisk nakkesleng.

Musikk er som kjent en subjektiv opplevelse, og det er umulig å gjengi en objektiv beskrivelse av bandets fremførelse av kremlåtene To Sleep, Perchance to Scream, Harker’s Tale, The King Is Dead, Baptized in Blood, Evil Reign og Run With the Pack. Det er ikke så mye annet å si enn at det var magisk! Og som ikke det var nok avsluttet Helstar ballet med en cover av Black Sabbaths N.I.B. Kan det da bli bedre? Nesten ikke.

Eneste minuset denne kvelden var at de droppet siste ekstranummer fra Stockholm-konserten, Sinner med Judas Priest. Hadde de dratt den også hadde dette vært en klar tier på poengskalaen. Som sikkert de fleste skjønner er undertegnede relativt stor fan av bandet, og det er ikke uten grunn. Helstar viste denne kvelden hvorfor!

 

Tekst: Pål J. Silihagen
Foto: Terje Dokken