Intervju med Tons of Rock-aktuelle Me And That Man

Mørkemenn på nye veier

I fjor sto Ikonet Adam ”Nergal” Darski på Tons of Rock-scenen med Behemoth, som ubestridt frontmann i et av verdens største black metal band. Til sommeren er festivalen et av få stoppesteder som får oppleve den profilerte metal-artisten som blues-musiker.

Me_and_That_Man

– Norge har alltid vært noe spesielt for meg. Jeg har mange venner her og det var her mye av bakgrunnen for den musikken jeg har drevet med startet. Når noen foreslår en greie jeg synes er kul, er det ikke nei i min munn. Noe som var tilfelle da en av Tons of Rock-sjefene spurte om jeg ville spille på intimscenen på toppen av festningen.

Polske Adam ”Nergal” Darski har i løpet av de siste 20 årene gjort Behemoth til et av klodens største black metal-band. Men den hardtarbeidende og søkende musikeren lar det ikke være med det. I februar lanseres hans nye band Me And That Man. Metal-fansen kan fort få seg en overraskelse når de hører resultatet. Prosjektet har nemlig begge beina plantet i den gamle blues-tradisjonen.

– Jeg har alltid interessert meg for mye forskjellig musikk. Dette er noe jeg har gått og brygget på lenge og det har blitt en greie jeg bare må få ut av systemet. Det har absolutt ingenting til felles med det jeg driver med i Behemoth om man ser bort fra at all rock og metal på sett og vis har sine røtter i bluesen da.

Men at noen skal rynke på nesen er han ikke bekymret for.

– Vet du hva, jeg har på sett og vis oppdratt mitt eget publikum. Jeg har alltid hatt mange forskjellige prosjekter gående. Om det er man snakker om hobby eller en forretning, så er det viktigste at man er tro mot seg selv, og det er ingenting motsetning i noe av det jeg driver med.

I 2011 figurerte Darski som mentor i den polske utgaven av ”The Voice”, noe som falt mange av landets religiøse tungt for brystet. De siste årene har han blant annet åpnet flere barbersalonger og en nattklubb i hjemlandet.

– Jeg startet tross alt en barbersjappe og ikke en blomsterbutikk, ler han. Det er jo ganske mandig. Og ”The Voice” handler jo om å komme seg ut og stå på en scene. En av artistene mine sang Iron Maidens ”Run to the Hills” og hun var i syvende måned. Hvor kult er ikke det?

Me_and_That_Man_logo

Me and that Man er resultatet av samarbeidet med eksilbriten, John Porter. En eldre blues-musiker som de siste 30 årene har bodd i Polen og har lang fartstid i sjangeren. Skal man tro Nergal hadde de aldri møtt hverandre før ideen kom på bordet.

– Jeg ringte han og introduserte meg og fortalte han hva jeg hadde i tankene, og om vi ikke skulle ta en middag og en prat. Og det var det. John er en fantastisk musiker og har ingen metal-referanser i det hele tatt. Det er derfor vi har forsøkt å styre unna de tradisjonelle metal-kanalene. Vi ville gjøre dette på sjangerens egne premisser. Så gjenstår det å se om folk liker det eller ikke. Plata er spilt inn, resten er utenfor vår kontroll.

Behemoth er kjent for spektakulære sceneshow med mye staffasje og høyt tempo, når Nergal trår ut på den intime festningsscenen på Tons of Rock er situasjonen noe ganske annet. Skremmer det deg å kaste bort det trygge rammeverket og den store produksjonen man kan gjemme seg bak med moderbandet?

– Det blir ikke mer nakent enn dette, så det er klart det blir en utfordring. Jeg brukte lang tid på å finne min egen stemme oppi det hele. Men det er jo slik man lærer og utvikler seg. Det blir et enkelt oppsett, men vi kan love at det blir mørkt og stemningsfullt.

Kan Me and that Man bli en stor greie for deg?

– Vel, Behemoth vil alltid være min hovedprioritet. Vi kommer til å gjøre konserter både i USA, Europa og Polen. Vi får se – dette var noe jeg hadde et behov for å gjøre. Det kan ta fyr, men det kan også støve ned, men jeg stresser ikke med det. Plata er ferdig og det er det som betyr noe. Jeg er allerede en vinner og kan dø lykkelig, smiler han fornøyd.

Me and That Man:  Hjemmeside  |  Facebook  |  Instagram

Me and That Man spiller på Tons of Rock 23. juni.

 

 

Tons of Rock:  Hjemmeside  |  Facebook  |  Billetter