Amon Amarth/Behemoth/Grand Magus @ Sentrum Scene

Amon Amarth/Behemoth/Grand Magus
Sentrum Scene, Oslo
15.12.2016

 

Amon Amarth

Det totale kaoset er i ferd med å senke seg for alvor over det norske folk en drøy uke før jul. Noe ville tilstander og kjøpe-bonanza i Tigerstadens gater denne hustrige torsdagskvelden var et billedlig bevis på. Metal Hammer Norway derimot, tok turen til et utsolgt Sentrum Scene for å få med seg et av vinterens største metal-showdowns, der vikingene i Amon Amarth var klare for å skjende øregangene med ekte viking metal. Ingen ringere enn riff-kongene Grand Magus hadde fått i oppdrag å varme opp publikum, og toppen av kransekaka var legendariske Behemoth som special guests.

Grand Magus

Svenske Grand Magus (7,5/10) dro i gang kvelden med klassisk heavy metal og Janne “JB” Christofferson la lista allerede etter første låt med høy begerføring og herlige gitarriff. Litt stusselig at bandet hadde blitt tilgodesett med et sceneareale omtrent like stort som et middels stort garderobeskap og lydmessig var det heller ikke helt på topp. Men Grand Magus lot seg ikke affisere av det og leverte 30 minutter med bredbeint heavy metal til velfortjente ovasjoner. Et forholdsvis kort sett, men vi fikk heldigvis blant annet servert kremlåtene Like the Oar Strikes the Water, Iron Will, Steel Versus Steel og Hammer of the North.

Behemoth

En knapp halvtime og et lite sceneskifte etter, stod polske Behemoth (8/10) klare på scenen. Selv om Metal Hammer sin utskremte journalist vanligvis befinner seg på den noe lysere og snillere skalaen sjangermessig, er Behemoth et ekstrem-metal band utenom det vanlige – og vel verdt å få med seg. Denne kvelden var intet unntak, og bandet leverte et feilfritt show med høy grad av profesjonalitet. Kanskje i for stor grad upersonlig og rutinepreget, men rent musikalskt en vellåtende maktdemonstrasjon. Vi fikk både nye og gamle låter i et særdeles komprimert sett, der Blow Your Trumpets Gabriel fra deres siste album, Satanic, utmerket seg for undertegnedes del, men mest gledelig var det å høre låta Conquer All fra Demigod. Etter stemningen å dømme var publikum strålende fornøyd med de celebre gjestene sin opptreden.

Behemoth

Kveldens punktum og hovedattraksjon var selvfølgelig vikingene i Amon Amarth (9/10). Med Johan Hegg i spissen tok de umiddelbart publikum som treller med åpningslåta Pursuit of  Vikings. Svenskene hadde tydeligvis store planer om å både plyndre og skjende de fremmøtte med en konsert de sent ville glemme, og det ble et vellykket tokt for å si det enkelt. Låtene og lyden satt som et skudd, og sceneriggen var en visuell opplevelse i seg selv. Underholdende var det også med rollespill og holmgang på scenen. Snakk om å dra den helt ut.

Amon Amarth

Med et variert sett, riktignok med hovedvekt på låter fra deres siste konseptalbum, Jomsviking, samt flere låter fra klassikerne Deciever of the Gods, Surtur Rising og Twilight of the Thunder God  var det ingen grunn for fansen å grine på nesa. Siste halvdel av settet bar preg av utagerende headbanging og svinefylking blant publikum, og det var trolig ikke bare på grunn av et relativt stort inntak av “mjød” servert i plastglass, men mer som en følge av et band som til de grader leverte og fikk med seg publikum.

Amon Amarth

Under første ekstranummer, Raise Your Horns, satt jeg og ventet på å få murpuss i hodet, men kloke av skade har Sentrum Scene tydeligvis forsterket takkonstruksjonen. Hadde ikke det vært gjort så hadde utvilsomt taket gått under siste låta, Twilight of the Thunder God. Kort oppsummert en formidabel opptreden av Amon Amarth som sent vil glemmes.

Amon Amarth

 

Tekst: Pål J. Silihagen
Foto: Terje Dokken

 

[espro-slider id=7792]