Russian Circles @ Landmark

Russian Circles + Helen Money
Landmark, Bergen
02.11.2016

 

Det er en stund siden band som dette besøkte Bergen, så det er bare å takke Perfect Sounds Forever for at de fikk Russian Circles over fjellet når de først besøker Norge.

Helen Money

Landmark var ganske fullsatt denne kvelden, og en halvtime etter annonsert konsertstart var kvelden i gang. Som support hadde hovedbandet valgt å ha med seg den noe eksentriske celloisten Helen Money (8/10), egentlig navn Alison Chesley, og for en oppvarming det ble. Hun sto alene på den lille oppbygde scenen med celloen og effektpedalene sine, og vrengte lokalet med sine mørke toner. Det låt både vakkert og brutalt på samme tid, med hjelp av samplinger var det som å høre et fullt band til tider. Hun er aktuelt med albumet Become Zero, så mye av materialet var hentet derfra og folk hadde litt hakeslepp da hun dro på som verst. Tidvis ble cello brukt som gitar, til stor effekt. Helen Money er tyngre enn mange doom-band og mørkere enn mange black metal-band, og det var en flott start på kvelden.

Russian Circles

Etter en kjapp change over gikk Russian Circles (9/10) på scenen, og man vet litt hva man får når ene gitaristen hinter til publikum om at øreplugger kan være lurt. Trioen turnerer for plata Guidance om dagen, og det konstanteres at de ikke har forandret stilen særlig. Og godt er det. Deres post rock/metal/sludge, eller hva man ønsker å kalle det, er herlig drivende, hardtslående, blytung, vakker, groovy, melodisk, messende, suggererende og rått. Og ikke minst var det høyt. Det ble kollektiv vugging til takt under store deler av konserten, og det er sjelden å se et så fokusert publikum. Landmark er ikke det enkleste lokalet i Bergen, og ingen av disse to konsertene hadde særlig med lyssetting. Men, de har en stor, hvit vegg og denne brukte Russian Circles til det fulle. En video med National Geographic-aktige filmer (type landskap, forskjellige stammer fra rundt i verden m.m.) ble vist gjennom hele konserten og da dobbelt som speilbilde mot hverandre. Enormt effektfullt, og mange ble stående å se på dette i en slags hypnose, mens en vegg av lyd og fete riff veltet mot oss. Når bandet i tillegg spilte såpass tight og bra, ble dette en nærmest perfekt konsert.

Russian Circles

 

Tekst: Edgar Bråten
Foto: Christian Misje