Wardruna @ Håkonshallen

Wardruna
Håkonshallen, Bergen
27.08.2016

 

Den siste lørdagen i august ble travel for konsertlystne i Bergen, med både Beyond the Gates på Garage og Wardruna i Håkonshallen.

Et ikke ubetydelig antall Beyond The Gates-publikummere tar noen timers fri fra tidligere omtalte kjellerfestival til fordel for høytidelige Håkonshallen, hvor Wardruna (9/10) spiller sin første av to utsolgte konserter samme helg som nevnte festival. Hvorfor så mange metalfans lar seg begeistre, tror jeg kan forklares med at hver eneste Wardruna-låt kunne vært introsporet på minst halvparten av folks metalalbum.

Wardruna

De mørke stemningene og den intense atmosfæren som bygges opp er de samme man finner i ekstrem metal. Flertallet av publikum er likevel «vanlige» folk, som lar seg begeistre av det som i utgangspunktet minner om tradisjonell folkemusikk, men som dyrker det monotone og det melankolske. Det tas i bruk lurer, horn, bein og pinner som sammen med ulike trommer gir følelsen at det er en form for urmusikk som fremføres.

Wardruna

Wardruna holder publikum i et kraftig grep der de bygger sine droneaktige låter opp og ned i intensitet, og tonene og perkusjonen har en nærmest hypnotisk effekt, supplert med imponerende sang av Einar «Kvitrafn» Selvik og Linda Fay Hella. Majestetisk på alle måter.

 

Tekst: Bård Nordvik
Foto: Christian Misje