Voivod @ Vulkan Arena

Voivod/Nekromantheon/Purple Hill Witch
Vulkan Arena, Oslo
09.08.2016

 

Øyafestivalen er i gang, og Metal Hammer Norway var på plass for å bivåne en riktig så fet metalpakke på Vulkan arena.

Den årlige festivalen byr på så mangt, men for undertegnede sin del er det meste som står på scenen nede på Tøyen totalt uinteressant. Heldigvis har noen tatt ansvar, og klubb-Øya på Vulkan kunne i år by på to fremragende norske band og et legendarisk fra Canada. Når publikum i tillegg kunne stå tørrskodd innendørs med tankene på de stakkars festivalgjengerne som badet i gjørme nede i Tøyenparken i øsende regnvær – ja, da lå det meste til rette for en fantastisk kveld med mengder av variert metal inne på Vulkan.

Voivod_0110

Først ut var Purple Hill Witch (8/10) som til de grader leverte et forrykende show med sin fantastiske doom. Det låt blytungt og ikke minst fett som frityrolje der vokalist og gitarist Kristian Ingvaldsen stod i sentrum for begivenheten med herlige riff. Så får det heller stå sin prøve at stemmen til Ingvaldsen neppe kvalifiserer til en sekser på musikktentamen. Omtrent like sjarmerende som Zeeb Parkes i Witchfinder General er den uansett. Resten av besetningen bestående av Øyvind Kvam på trommer og Andreas Schafferer på bass, kompletterte det hele med både stødighet, trøkk og formidable ferdigheter. Det begynner å bli altfor lenge siden den selvtitulerte debuten fra 2013, og det var betryggende å høre at det er nytt materiale på gang.

Så var turen kommet til Kolbotns store sønner, Nekromantheon (8/10). Rå og fremragende thrash metal av den gamle sorten som virkelig gjør seg live. Nå er ikke undertegnede en av de som bøyde seg helt ned i støvet over den kritikerroste og Spellemannvinnende, Rise, Vulcan Spectre, men live er dette bandet virkelig en opplevelse. Nå er ikke besetningen akkurat førstereisgutter heller, men evnen til å gi av seg selv til tross for et noe tynt befolket konsertlokale, har de utvilsomt. Hardt, kjapt, presist – det var nesten så taket løftet seg. Og det var det bandet selv som stod for, ikke publikum.

Voivod_0048

Kveldens udiskutable høydepunkt kom sent, men godt i gang. Legendariske Voivod (9/10) fra Canada er et band som bør stå på lista “band jeg må se før jeg dør”. Elsket av en del, og hatet av de som ikke vet bedre. Men ingen band låter som Voivod med sin høyst avanserte progressive thrash metal, og de skaper en elektrisk stemning.  Denne kvelden var ikke noe unntak. Denis “Snake” Belanger var i slaget, og gjøglet energisk på scenekanten. Og det lenge før han fikk servert sin bursdagskake på scenen.

Voivod_0099

Men for min del var det Denis “Piggy” D’Amour sin arvtaker, Dave “Chewy” Mongrain som var mest imponerende. For en gitarist og showman! Like presis som et sveitsisk urverk, og med glitrende teknikk. Rett og slett imponerende, og en verdig etterfølger av legendariske “Piggy”. Grunnlegger av bandet, Michel “Away” Langevin på trommer er også en kuriositet der han fortsatt briljerer med heseblesende taktskifter.

Voivod_0216

Høydepunktene låtmessig var selvfølgelig de gamle klassikerne, og stemningen var relativt høy under både The Prow og Voivod. Men når tonene av Astronomy Domine fløt ut og fylte Vulkan, ble det virkelig magisk. Jeg kan ikke i min villeste fantasi forestille meg et annet band som klarer å gjøre Pink Floyd-klassikeren så til de grader til sin egen. Voivod leverte et glimrende, men kortvarig sett, og det var for øvrig synd at ikke Vulkan var fylt til randen denne kvelden. For det hadde Voivod fortjent, og hvem vet om og når de kommer tilbake.

Voivod_0262

Dette var en kveld stappfull av herlig metal som sent vil glemmes. Ikke bare på grunn av Voivod, men også takket være to fremragende norske band som virkelig ga jernet. Og jeg er rimelig sikker på at samtlige som var på Vulkan er unisont enig i det.

 

Tekst: Pål J. Silihagen
Bilder: Pål Bellis