Norway Rock Festival

Norway Rock Festival
Kvinesdal
8-9.07.2016

Det var mange forventninger knyttet til Norway Rock Festival og dens gjenoppstandelse denne julihelgen, ikke minst til værforholdene. Noen har åpenbart ofret ei geit eller to, for inneklemt mellom en regntung torsdag og en tilsvarende søndag fikk vi to passe varme og til dels solfylte festivaldager. Festivalen starter sitt nye løp på en nøktern skala og det så ikke ut til at publikum hadde noe i mot det. «Better safe than sorry» er det noe som heter, og med ny oppstart er det lurt å ikke bite over for mye. Med nok av godsaker på menyen føles det uansett ikke som noen mindreverdig festival, tvert i mot. Som tidligere år alterneres det mellom band på hovedscenen og i ølteltet, sistnevnte har i år har fått navnet Lemmy Stage som et nikk til ikonet som gjestet nest siste festivalår i forrige omgang. Med få unntak ble Lemmy-scenen overlatt til coverband, helt greie pustepauser mellom slagene.

Festivalområdet er det samme som tidligere år – på Øyesletta rett utenfor Kvinesdal sentrum. Omgivelsene er det ingenting å si på, både publikum og artister har gjentatte ganger bemerket lokalitetene i positive ordelag. Ved inngangen til selve festivalområdet var det som tidligere også en handlegate med ymse dealers av metallstash, Metal Hammer Norway inkludert. Mattilbudet i år var redusert til gjengangerne Bekkereinan, som tidligere også har dominert festivalen. Øl var det nok av, og det er nok litt ekstra stas med fest her oppe i utmarka, det ligger et litt større teppe av overstadighet blant en del enn på festivaler østover.

Fredag:
Fredagens program på hovedscenen ble åpnet av Guardians of Time (6/10), power metal fra Kristiansand. Bandet har et knippe skiver bak seg og leverer greie varer på scenen, men det blir litt slappt her i Kvinesdal.

KEN15005

Glammerne i Niterain (6/10), sist sett på Tons of Rock, snur det musikalske 180 grader og prøver å gjøre catwalken på slette om til Sunset Strip, noe de lykkes sånn passe med. Disse gutta vil veldig mye og prøver kanskje litt vel hardt, det er litt igjen til alt sitter og virker «naturlig». Pluss i boka til gitarist Adrian som gjør den beste figuren på scenen. Det spares imidlertid ikke på effektene – pyro, flammer og røyk er på plass, men i litt overskyet dagslys kommer det ikke helt til sin rett.

KEN24556

Nok et gjensyn fra Tons of Rock – The Dogs (7/10) med energiske Kristopher Schau i spissen inntar neste plass på plakaten. Schau har nok ikke den beste stemmen i bransjen, men han gir da for pokker alt og eier scenen fra første strofe. I tiltagende solskinn er bikkjene en hyggelig opplevelse. «Dette er festivalen jeg har spilt oftest på», mener Schau, før han vikler seg inn i mikrofonledning og sender noen små spark til bygdeungdommen – «Denne låta handler om fyll og kjøring. Kvinesdal i et nøtteskall». En snau time med Dogs kan ta pusten av de fleste – og kamera fra en av fotografene som fikk noen ekstra bilder av både publikum og tilsynelatende Schaus edlere deler.

KEN15226-Recovered

Åge Sten Nilsen gjestet Norway Rock med Wig Wam for snaue ti år siden, og har ladet børsa med mer krutt siden sist. Ammunition (7/10) fikk til et energisk sett, men slet litt med det tekniske, noe som la en demper på driven i showet. Den norsk/svenske gjengen rakk over et knippe låter fra debutskiva og et par Wig Wam-svisker, noe som publikum åpenbart satt pris på. Nilsen får lett med seg folk og scenevant som han er, om enn litt vingeklippet av rekkeviden på mikrofonen, blir det allsang på Øyesletta. Godt å se Victor Borge i rekkene, bandet har blitt godt forsterket med hans bassganger.

KEN15479

Within Temptation (9/10) gjør kvelden til en fest – med et sobert, men dynamisk sceneoppsett avsluttes fredagen med en fantastisk reise i symfonisk metal. Sharon Den Adel gjør en strålende figur og synger rent av som en gudinne i kveld. Keyboard og trommer er plassert på hver sin side av scenen, slik at den digre videoskjermen kom til sin rett. Den skapte et levende bakteppe som forsterket låtene og sågar dro med seg virtuelle gjesteartister i og med duetter med Tarja Turunen, rapperen Xzibit og Keith Caputo (nå Mina Caputo). Med sterkt fokus på de to siste skivene Hydra og The Unforgiven gjorde hollenderne en knallavslutning på fredagen, en etterlengtet konsert etter deres siste besøk her til lands for snaut tre år siden. Om det var noen som syntes line-up’en til festivalen var litt slapp så fikk man valuta for pengene med Within Temptation alene. Litt dårlig utnyttelse av den catwalk-formede scenen fra fru den Adel, men det kan muligvis skyldes de tekniske problemene Ammunition opplevde tidligere på kvelden.

KEN25374

 

Lørdag:

Lørdagen starter litt seint for vår del, og vi går glipp av både Teardown og Blodsmak som er på før vi ankommer tidlig ettermiddag. Vi rekker dog Communic (6/10) som stiller i klassen for deja vu, sist jeg så dem var nettopp her på Øyesletta helt tilbake i 2007 da festivalen fortsatt het Kvinesdal Rock Festival. Siden den gang har det kommet et par skiver fra gutta, de har vokst litt og leverer fortsatt fet progmetall. Litt stillestående blir det dog, og selv om musikken er fet blir det liksom ikke så voldsomt mye ekstra live. Allikevel et svært hyggelig gjensyn med bandet.

Commu

Etter et lett oversett mellomspill med Ingenting er det duket for litt rett på sak rock’n roll med The Carburetors (9/10) som tydeligvis har fyllt opp tanken med noe helt annet enn blyfritt. Rutinerte som de er skorter det ikke på hverken tyngde, soliditet, action og råskap. Gods of Thunder, vræler Eddie Guz utover sletta og ja – den merkelappen passer dem svært godt. Flammene kommer litt mer til sin rett i dag enn på Niterain i går, men det er nok fordi dette sitter så til de grader i ryggraden på bandet. Aldri et kjedelig sekund med The Carburetors.

KEN26081

 

Festivalens joker, bokstavelig talt, i ermet er og blir Avatar (9/10) – Göteborgsbandet du kan lese litt mer om i nyeste Metal Hammer Norway. Akkurat denne konserten så jeg ekstra frem til etter å ha blitt sterkt overbevist av bandets tre siste skiver. Dette er galskap satt i system, et realt freakshow som bandet selv proklamerer i et par av låtene. Vokalist og jokeren selv, Johannes Eckerström, tar formelig balletak på de fremmøtte og gir dem en god dose galskap. Musikalsk er det godtepose av melodisk death metal og en haug andre musikalske inspirasjoner. «Nu ska vi dansa hårdrocksdans, Norge», mener Johannes, og folket er ikke uvillige. Mye turnering har gjort dette bandet til en solid live-opplevelse, med kostymer og konfetti. Enkle, men svært effektfulle grep som løfter dette til en fet opplevelse. Sterkt fokus på de siste par-tre skivene, men det gjør absolutt ingen verdens ting. Vi gleder oss allerede til å se dem igjen på John Dee i desember!

KEN15889

Om fredagens orgie i lys og video med Within Temptaion ble et høyepunkt, så ble Five Finger Death Punch (7/10) et lite antiklimaks etter Avatar. Riktignok stiller de fargerike og energiske på scenen, men det blir sammenliknet litt kjedelig med et åpenbart nedskalert sceneoppsett, trolig grunnet bandets få spillejobber i Europa i sommer, og en image som er noen hakk tøffere enn hva låtene bærer. Men for all del, den amerikanske kvintetten er en solid opplevelse og samlet flere på Øyesletta enn kvelden før.

KEN16120

Hovedaktiviteten sto naturlig nok vokalist Ivan Moody for, men også gitaristene Jason Hook og Zoltan Bathory tok for seg av plassen på catwalken. Moody yppet sågar til vannkrig med publikum. Bandets låtvalg er fint spredt over hele karrieren, med bare et par fra sisteskiva. En grei best-of presentasjon for et nytt publikum.

KEN26670

Norway Rock 2016 Galleri:

[espro-slider id=5489]

 

Tekst: Jon Løvstad

Foto: Kenneth Baluba Sporsheim