Tusmørke – Ført Bak Lyset

tusmørke_cover

Tusmørke
Ført Bak Lyset
Svart Records

 

Oslo-baserte Tusmørke fortsetter sømløst med mørk psykedelisk folk prog der de sluttet på Riset Bak Speilet (2014) og hele verden kondenseres i et mytologisk Oslo, med Griegs dovregubbe projisert inn i Ekebergkongen som ruver over byen full av troll og djevler. Å bli vist riset bak speilet eller nå Ført Bak Lyset i Tusmørkes middelalderske symbolunivers – med lysets musikalske virkemidler, og i tradisjonen etter f.eks. The Beste, Jethro Tull og Gong – betyr både at man lures av verdens kunstige skinn, og at bak lyset lurer alltid mørket, også i menneskenes sjel. Og det er koblinger til Sverre Mallings cover-tegning, Charles Baudelaires Ondskapens Blomster og J.-K. Huysmans hovedperson des Essaintes som i dekadansens bibel, Mot strømmen, ikke lenger orker vanlige blomster, ei heller kunstige blomster, men naturlige blomster som ser falske ut. Husk at lyset blender! (9/10)

 

Helge Kaasin