Shining (NO) @ Hulen, Bergen

Shining (NO)
Hulen, Bergen
03.12.2015

 

JHM_2059-X2
Det var godt å se at norske Shining (7/10) har rekruttert en del nye fans, for det var ikke alt for mange av de vanlige konsertgjengerne som møtte opp denne desemberkvelden på Hulen. For meg personlig er dette et band som har tapt seg mer og mer for hvert album etter «Blackjazz»-skiva låtmessig sett, og det virket som at flere har mistet noe av interessen for bandet. Rundt 100 mennesker var i bunkeren på Hulen, mens det pleide å være minst dobbelt så mange på tidligere konserter. Men, stemningen blant de oppmøtte var god, og bandet leverte som bare det. Ikke rart når dette var mot slutten av europaturneen for deres ferske album, «International Blackjazz Society». Bandet låt tight som bare det og gjorde en kjempejobb live, og mye av materialet funker i denne settingen. Shining har hatt en del utskiftninger av medlemmer de siste årene, og til tross for en kjempegod innsats kan man ikke si at Tobias Andersen er den nye Torstein Lofthus bak trommesettet. Han får det til å funke, men den særegenheten og råskapen som Lofthus hadde er ikke der. Det var for øvrig ganske gøy å se Ole Vistnes (Tristania) på bass, som på en måte er deres metalalibi om dagen. Stort sett ble man servert låter fra bandets siste album, hvor noe låter ganske kjedelig mens andre ting blomstrer opp i liveformatet. Litt eldre låter som «Fisheye» fungerer dog fortsatt godt, og jeg hadde ikke hatt noe imot noen flere tidligere låter. Men, ferske album må jo selvsagt promoteres.

JHM_0893-X2

Jørgen Munkeby har med årene virkelig funnet sin plass som frontmann, og på finurlig vis klarer han å evaluere konserten underveis med publikum og finner blant annet ut at rundt halvparten av publikum er på førstereis på Shining-konsert. Og der kom vel jazzbakgrunnen best frem, for det er ikke så veldig mye jazz igjen i Shining. De har heller blitt et streit metalband med veldig flinke musikere, med enkelte jazzete/proggete innslag nå om dagen. Spille kan de likevel og de har fortsatt en god energi fra scenen, og klarer de å gjenskape innholdet på en bedre måte vil Shining kunne igjen bli like relevant som de en gang var.

 

Tekst: Edgar Bråten

Foto: Jarle H. Moe