Paul Nelson – En ukjent gitarhelt!

Hvem er egentlig Paul Nelson? Han var blant annet studiekompis med Steve Vai på Berklee på 80-tallet og han har gått i skole hos ingen ringere enn Mike Stern. Når han i tillegg har vunnet Grammy som både produsent og gitarist med Johnny Winters Step Back, og ikke minst var gitarist i det legendariske power/speed metalbandet Liege Lord, begynner det vel å bli interessant? Det hører også med til bakgrunnshistorien at denne karen har prøvespilt for Ozzy Osbourne, Slaughter, Dio og Anthrax, men det er i jazz og blues denne karen har sitt hjerte. Vi tok en liten prat med denne allsidige og for de fleste her til lands, ukjente karen.

Liege Lord - Burn To My Touch - Front

Paul Nelson snakker villig vekk om både fortid og nåtid, og gleder seg spesielt til premiere på Johnny Winter-filmen som kommer i februar, og ikke minst sitt nye album med en nordmann som vokalist. Vi spør derfor forsiktig, hvem er denne nordmannen?

“Morten kom med fly og vi satte oss ned i studio og låtene kom på løpende bånd. Han var med i et talentprogram på TV og gjorde det ganske bra tror jeg. Han synger ihvertfall helt fantastisk og er en strålende hyggelig kar”. Javel, vi sitter fortsatt som spørsmålstegn, men så ringer det noen klokker. Morten Fredheim var han langhårede rockeren på The Voice som jobbet på SFO. Paul er full av lovord om sin norske vokalist og kommer med en aldri så liten lovprisning av Norge generelt. Vi blir nesten litt forlegne av alt skrytet, men kan ikke annet enn å bli litt stolte av at denne meritterte karen virkelig har trykket Norge til sitt bryst.

Det er uungåelig for oss å spørre om gamle dager og spesielt hvordan det var å være en del av metalmiljøet på 80-tallet. Paul Nelson er ikke mannen som skryter av seg selv, det skal være sikkert og visst, men en liten titt på biografien viser at han har blitt flittig brukt som session-musiker siden 80-tallet, og de senere år også som produsent. Han har stått på samme scene som en rekke storheter og navn som George Lynch, Reb Beach, Steve Morse, Steve Vai, Slash, Dr.John, Eric Clapton, og Mark Knopfler for å nevne noen. Men det er metaltiden vi er mest interessert i og vi spør derfor Paul ydmykt om han kan fortelle oss en morsom historie fra det glade 80-tallet. “Vel, det var både tilfeldig og morsomt den gangen jeg ble med i Liege Lord. Egentlig hadde jeg ingen planer om å bli med i et metalband. Det startet med at jeg fikk besøk i studioet mitt av den ene gitaristen i Liege Lord, et band jeg egentlig ikke hadde noe særlig kjennskap til. Han sa ingenting om at han skulle slutte, men det var det han gjorde en uke etterpå. Jeg ble oppringt av bandet og spurt om jeg ville stille på audition, noe jeg ikke var veldig interessert i, da jeg var mest opptatt av rock og pop, men jeg kunne ikke annet enn å stille da jeg fikk beskjed om at jeg måtte lære meg et helt Liege Lord album på én dag. Det var en utfordring jeg ikke kunne si nei til. Resten er historie, men det var en morsom tid”, sier Paul ydmykt.

MCW_9682

Dette sier kanskje det meste om Paul Nelson som profesjonell musiker. Han går alltid helhjertet inn for det han gjør og allsidigheten er det ingenting å si på, der han har beveget seg mellom genre som en panter, alt fra speed/power metal, jazz, og blues, til reinspikka pop. Vi syntes det var på sin plass å spørre Paul om hvilke gitarister og band som har påvirket ham. Kanskje dette kan gi svar på hans unike allsidighet. “Jeg har alltid likt Jimmy Page, Michael Schenker, Uli Jon Roth, Warren DeMartini, George Lynch, Joe Satriani, Eric Johnson, Eddie Van Halen, Jeff Beck, Allan Holdsworth, Freddy King, Jimi Hendrix og ikke minst Johnny Winter. Tiden med Johnny var helt spesiell, og han var ikke bare en dyktig gitarist men også min beste venn og som en far for meg. Det er mange band jeg har hørt mye på opp gjennom årene, men spesielt Led Zeppelin er favoritten.”

Vi nikker samstemt og begynner å forstå hvordan og hvorfor Paul Nelson behersker de fleste gitarstiler og genre. Og som han selv sier, “Det er viktig å være allsidig og ha et åpent sinn, jeg har alltid vært nysgjerrig og kan hoppe fra en genre til en annen på kort tid, noe som er bevisst slik at jeg har hatt mulighet til å jobbe som studiomusiker og leve godt av det”.
Hvordan ser så fremtiden ut for denne produktive karen. Hvor mange jern i ilden er det mulig å ha? “Paul Nelson Band er aktuelle med julemusikk i disse dager og medvirker på et julealbum sammen med blant annet Foghat, Eric Gales, Leslie West, mfl. I tillegg produserer jeg en hel del for andre og har en stor jobb i Kina. Men sist men ikke minst har vi verdenslansering på vårt nye album i januar, der blant annet Morten er med, selvfølgelig. Vi gleder oss til å presentere det nye albumet vårt, det låter kick-ass!” Paul Nelson er en særdeles hyggelig og snakkesalig fyr, og vi lar oss imponere over hvor jordnært han snakker om både musikken sin og det han har oppnådd. Og som han sier selv, ”Det er viktig å være ydmyk og åpen. I dagens musikkbransje er alt lov på godt og vondt. jeg har alltid vært dedikert til musikk og kommer alltid til å brenne for det jeg gjør”.

Vi tviler ikke det minste på det og ser frem til platelansering i januar 2016 med Paul Nelson Band, Badass Generation med norske Morten Fredheim med på laget.

 

Tekst: Pål J.Silihagen

Foto: Nelson Guitar