Pentagram @ Vulkan Arena

Pentagram + The Order of Israfel + Den Saakaldte
Vulkan Arena, Oslo
11.11.2015

 

Grunnet et forsinket fly åpnet dørene 20 minutter over tida denne kvelden, men Den Saakaldte (8/10) holdt likevel tidsplanen og startet på slaget. Det var noe glissent oppmøte i starten, men det var jevnt tilsig av folk. Selv om bandet et par ganger bryskt måtte oppmuntre til stemning i salen, tok det seg fortjent opp. Østlandsbandet, med greske Sykelig i ledelsen, har og har hatt flere større utenlandsoppdrag på tapetet som Graspop og Phantoms of Pilsen, og spilte en blanding av nye og eldre låter denne kvelden. Spesielt på en av de personlige favorittene «La vinteren vare evig» viste den relativt nye vokalisten Eldur at han definitivt hører hjemme her, og bidro til stemningen ved å stirre olmt utover publikum i perioder. Sceneshowet var altså enkelt, med fokus på musikken og stemningen, noe som passer den litt «gammeldagse» metal-stilen deres bra. Til tider var det dog en anelse mindre slagfast enn det burde fra bakerste mann, men ikke nok til at det ødela opplevelsen. «Jag eeelsker Norje!»-utbruddene fra sidemannen er vel bevis på det..

Neste band ut var det svenske bandet The Order of Israfel (7/10). Gøteborgbandet ble startet i 2012 og spiller en type doom med variasjoner – det svinger mellom de tyngste partier og mer melodiøs glad musikk. Den opprinnelig australske vokalisten Tom Sutton holdt kontakten med publikum gående, noe som nok var lurt da dette ellers kunne blitt litt ensformig for mine ører.  Så måtte de da også i perioder dele oppmerksomheten med en søramerikansk enmanns-moshpit som dessverre satte en demper på stemningen for de nærmeste rundt ham – som etter hvert ble mange. Lett refs til Vulkan Arenas vakthold der, som strengt tatt burde grepet inn før de gjorde. Bortsett fra det, var det en god opptreden av bandet, som hadde sin første av mange opptredener sammen med Pentagram denne kvelden.

Pentagram_Therese Wangberg_004

Til slutt var det hovedpersonene selv i Pentagram (10/10) som skulle frem i scenelyset – til stor jubel blant alle fremmøtte. Pentagram er et band man kommer og bivåner for hovedsakelig to ting – å se på vokalist Bobby Liebling, og å småskråle til gode gamle slagere man har hørt hundre ganger før. Det slår dermed aldri feil, ei heller denne kvelden. Positivt nok var det også tatt med en del låter fra det nyeste albumet i settlista. Det var nok knyttet en del forventninger, både gode og mindre optimistiske, til den nye plata «Curious Volume» da den kom ut nå i august 2015. Personlig hadde jeg ikke rukket å høre mye på den før dette Vulkan-showet, men det skal definitivt rettes opp i. Dette svingte faktisk vel så bra som de gamle låtene!

Pentagram_Therese Wangberg_002

Kultvokalist Bobby Liebling har selvsagt definitivt blitt eldre med rocker-årene, men flørtingen med publikum vil fremdeles ingen ende ta, og det var deilig stemning mellom gutta på scenen og røkla på gølvet denne kvelden. Dessverre så det dog ut til at lyden for bandet på scenen ikke var spesielt god, og det var mye fekting og armveiving i retning lydmannen. Til slutt ble det så ille at på et tidspunkt måtte Bobby kommentere dette høyt, og han poengterte at han ikke ville synge sure unoter for oss – særlig ikke på nye låter –  og derfor trengte mer gitar i sin monitor. Men som det vanligvis er med slike store og elskede band, har ikke litt slingring i lydbildet all verdens å si, og sant å si var det ikke noe merkbart problem ut mot den trofaste tilhørerskaren. Pentagram har låtmaterialet sitt under huden på både seg selv og oss andre, og showet var ganske enkelt helt topp. Stemningen var bedre her enn på mange andre konserter jeg har vært publikum på, og da de proklamerte låter fra deres første og tidlige album, sto den høylytte skålingen rett og slett i taket.

 

Tekst: Ane Camilla Helgesen

Foto: Therese C. Wangberg