Metal Hammer Norway anbefaler: When

I disse dager er det 666 år siden Svartedauen herjet Norge, og i dag er det tross alt Halloween. Hva kan være bedre enn å hylle et av de dystreste album som noensinne er sluppet i Norge? Vår egen Mari Groven Holmboe tar deg med inn i den mørke verdenen til WHEN.

Vi har gravd i skattekista…
…og vi fant, vi fant.

Året var 1992 da soloprosjektet til Lars Pedersen, When, ga ut plata Svartedauen / The Black Death. ”Hvorfor skriver vi om denne?” tenker du kanskje, for det er kanskje ikke alle som er klar over hva slags innflytelse denne plata har hatt når det kommer til norsk black metal, men som en inspirasjonskilde for betydelige personligheter innen norsk svartmetall, deriblant Mayhems Øystein Aarseth (som ofte hadde plata spillende i kjente og kjære Helvete) og Burzums Varg Vikernes, bare for å nevne noen få, har vi nok mye å takke When for når det kommer til utviklingen av det som nå er Norges største musikkeksport.

Plata i seg selv er et hjemsøkende, dystert mesterverk med inspirasjon tatt ut i fra Theodor Kittelsens bok med nettopp samme navn – Svartedauen – begge hvis skildringer er fra hvordan pesten herjet og svartla store deler av Norge på 1300-tallet.

Ansvarlig for re-utgivelsen, Ideologic Organ, beskriver verket som følger: ” Svartedauen is a 38 minute musique concrète sound-collage.” Det er definitivt en god beskrivelse, der vi møtes med alt fra nifst hardingfelespill til lydene av flagellanters piskeslag, skrapende ljåer, hungrende rotter, hestevrinsk, knirkende dører og klagende menneskestønn. Kittelsens kjente bilde av Pesta som skotter olmt opp trappen, som plata også har på innsiden av coveret, treffer således denne spikeren rett på hodet.

Med hvordan det stemningen og konseptet utfolder seg i verket, er det kanskje ikke så rent merkelig at dette har vært inspirerende for nettopp det dystre, det grimme og det mørke i black metal. I utgangspunktet har ikke dette vært en plate det egentlig har vært mulig å få tak i på mange år, men i år ble endelig et begrenset opplagt trykket opp, og er å finne på vinyl igjen. Som en betydningsfull del av Norges black metal-historie, er dette helt klart en mulighet det er verdt å få med seg, og fortjener med alt av historikk, musikk, konsept, utforming og produksjon en toppkarakter – og mer til.

Sjekk ut skiva HER.