Anvil @ John Dee

Anvil
John Dee, Oslo
24. oktober, 2022

 

Bandet som nekter å vokse opp!

Kanadiske Anvil (8/10) har besøkt Norge flere ganger tidligere, og sist på en miniturne i mars 2018. Bandet har siden starten i 1978 bestått av Steve «Lips» Kudlow på gitar/vokal og Robb Reiner på trommer. Bandet kompletteres nå av bassist Chris Robertson, som har vært med siden 2014. Anvil slapp nylig sitt nittende album, Impact is Imminent. Gruppa slapp også albumet Legal at Last under pandemien, og har derfor ikke rukket å spille det live.

Som vanlig på de siste turneene startet Anvil med instrumentalen March of the Crabs. Her gikk Lips ut blant publikum i det halvfulle lokalet og spilte hele låta der. Deretter gikk de rett over i den steintøffe låta 666, også fra deres klassiske Metal on Metal-album fra 1982. Lyden var bra og gitaren til Lips kom godt frem i miksen, selv med den voldsomme tromminga til Reiner. Lips ønsket så velkommen og meldte at det var tungt å bli gammel og miste håret, men at «growing up is optional».

Som tredjelåt dro de frem Ooh Baby fra debutalbumet. De spilte videre en del nyere låter der flere hadde kule riff, men kanskje litt enkle refrenger. Lips introduserte så Winged Assassins fra albumet Forged in Fire med at krig er noe herk, men dessverre så altfor aktuelt. Før de spilte Free As the Wind fortalte Lips om den gangen han ble spurt om å være med i Motörhead. Han takket høflig nei da han ikke ville forlate kompis Robb eller ødelegge egen karriere. Turneen som support for Motörhead var allikevel en opplevelse, og Lemmy mente at de ville bli det neste store i heavy-metal genren.

Etter den steintunge This Is Thirteen ble det allsang og show fra Lips under klassikeren Mothra fra Metal on Metal. Lips dro frem sitt rampete oppsyn, og hentet som sedvanlig frem en dildo som han spilte gitar med. Konserten gikk mot slutten og under instrumentalen Swing Thing fikk Reiner vist hvilken dyktig trommis han er og kjørte en ganske heftig trommesolo. Som nest siste låt fikk vi Ghost Shadow fra det nyeste albumet, før de avsluttet med selveste Metal on Metal. Mot slutten av låta gikk Lips igjen ut i lokalet og avsluttet der. Så ble han stående og hilse på, og lot seg bli fotografert med publikum.

Oppsummert var dette en bra og artig konsert – man kan jo ikke annet enn å like Anvil.

Det svenske supportbandet Eradikated var et ungt og energisk band som spilte thrash metal i ganske bra kvalitet. De fikk en god mottagelse av publikum og er nok verdt å holde øye med fremover.


Ord: Anders Palm
Bilder: Terje Dokken

 

[espro-slider id=16623]

 

 

Anvil Setlist John Dee, Oslo, Norway 2022, Impact Is Imminent