Høstsabbat 2022 – Lørdag

Høstsabbat 2022
Kulturkirken Jakob, Oslo
8. oktober, 2022

 

Høstsabbat dag 2 byr på enda mer moro!

På Høstsabbats andre dag er vi på plass noe tidligere enn fredagen, og finner veien ned i Krypten lenge før ettermiddagen er i nærheten av å kunne kalles kveld, i akkurat passe god tid før Bismarck (9/10) tar plass på denne intime scenen. Bandets atmosfæriske, rifftunge, seige og groovy doom metal viser seg å være akkurat hva vi trenger der og da, noe glisene og den allmenne gynging hos publikum tydelig bærer bud om. De lener seg selvsagt tungt (ordspill selvsagt tilsiktet) på den så langt siste skiva Oneiromancer, men ettersom bandet tidligere samme dag signerte platekontrakt med Majestic Mountain Records tillater de seg å feire dette med en verdenspremiere på den splitter nye låta Skyfather. Innen bandet har takket for seg, er vi atter varmet opp og i perlehumør.

Etter en kunstpause er vi definitivt klare for det bandet som nok skiller seg mest ut denne kvelden, og som muligens fremmedgjør enkelte av de som ikke er komfortable med kunstneriske eller lettere avantgardistiske elementer i rocken sin. Årabrot (9,5/10) slapp et av fjorårets beste norske album, Norwegian Gothic, og de fleste låtene i kveld er hentet derfra. De åpner dog med det særdeles slagkraftige tittelsporet fra 2016-albumet The Gospel, og det er tidlig klart at vokalist Kjetil Nernes har intensjoner om å benytte anledningen til å virkelig agere southern gothic-predikant når han tross alt først står der i kjerka. Og om han er den perfekte frontmann, med aftenens største hatt og større låter, er kona Karin Park ved hans side uten snev av tvil den perfekte frontkvinne der hun formelig maner lyd ut av synthene sine mens hun leverer vokal, danser og gjør hva hun kan for å stirre publikum i senk. Godbiter som Carnival of Love og Kinks of the Heart evner å både skape transe og danseglede, og når de avslutter med den mektige Hailstones for Rain er det bare å gi dem et Halleluja i ren lovprisning før vi går ned i kjelleren igjen for siste gang denne helga!

Irske Slomatics (6/10) har holdt det gående i hele 18 år nå, og dette er deres andre besøk på Høstsabbat (første var i 2016). 6 fullengdere og en hel bråta med splitter har de rukket å gi ut, uten at denne anmelder aner en pøkk om hva som ble spilt i kjelleren lørdag kveld. Samma det – denne bulldoseren av et band serverer blytung sludge som treffer der der den skal. Særlig når det er i ei potetkjeller vi befinner oss, blir pakka passe konsentrert. En massiv knyttneve rett i mage og hjerte – og gutta lyser av spilleglede. Når lyden har begrensa kubikkcentimetere å flyte utover blir også lyden deretter – dvs veldig, veldig høy. Såpass høy at det blir litt for vondt, og gul skumplast i øret er påkrevd. Noe som er litt, eh, døvt. For å nevne et eksempel så hadde det ikke vært feil å oppleve bandet fremføre skiva Future Echo Returns i sin helhet i veltilpassa fasiliteter. Denne gangen ble det litt for mye dampveivals. #denfølelsen

Alt godt må som kjent ta slutt, og en god festival bør avsluttes med fyrverkeri. Og dette innfrir Høstsabbat til gagns med siste band ut, for er det noen som vet å levere den virkelig gode stemningen og det fullkomne groovet, er det våre svenske venner i Graveyard (10/10). Det er alltid en fryd å se dette bandet, men denne kvelden kan det virke som at de selv er innstilt på å levere det gode gamle “lille ekstra”, noe som kan skyldes hvor lenge det er siden sist de spilte i Oslo, det kicket alle band må få av å stå på den åpenbart magi-inspirerende scenen i Kulturkirka eller den vanvittige stemningen som var til å ta og føle på da de sparket i gang konserten med Goliath fra Lights Out. Sannsynligvis en kombinasjon av alt dette, og sikkert mer. Settet består av en ypperlig mix av låter fra geniale Hisingen Blues og den så langt nyeste skiva Peace, ispedd noen godbiter fra Lights Out, og det er akkurat slik vi vil ha det. Når de forlater scenen etter det guddommelige tospannet Ain’t Fit to Live Here og The Siren er det en særdeles fornøyd folkemengde som renner ut i natta og allerede gleder seg til Høstsabbat 2023…

Ord: Espen Rock Nørvåg Slapgård & Helene Landmark
Bilder: Pål Bellis

 

[espro-slider id=16590]