Opeth @ USF Verftet, Bergen

Opeth
USF Verftet, Bergen
09.10.2015

 

– «Va mysigt vi skal ha det tilsammans!» sier Mikael Åkerfeldt, til jublende respons fra salen.

Dette oppsummer i grunnen Opeth (6/10) sin konsert nokså godt: Både band og publik er i kosehumør. Her skal det hygges og småprates både på scene og i sal.

JHM_0485

Opeth feirer 25-årsjubileum som band med å spille albumet «Ghost Reveries» i sin helhet. Bandet går rett på sak, og spiller låt etter låt uten lyter, men også fritt for utstråling. Publikum står like urørlige i salen som bandet på scenen. Først på «The Grand Conjuration», syv låter ut i konserten, beveger vokalist Åkerfeldt seg på en måte som antyder headbanging. Nå gir også publikum mer respons enn høflig applaus, og det er ørlitt liv blant de fremste tilhørerne.

JHM_0326

I konsertens andre akt er både band og publikum nullstilt, og alle virker litt løsere i snippen. Åkerfeldt holder som vanlig praten mellom låtene på et tørrvittig nivå, men ellers begrenser bandet publikumsfrieriet til et minimum. Etter «Eternal Rains Will Come» og «Cusp of Eternity» fra bandets nyeste utgivelse, begynner ferden tilbake i diskografien med kanonlåter som blant annet «The Leper Affinity» og «Master’s Apprentices», før det hele avsluttes med ekstranummeret «The Lotus Eater». Nesten to timer med musikk gir god valuta for billettprisen, men det er ingen tvil om at Opeth sin progrock ispedd litt dødsmetal krever mye av tilhøreren, og med et band som tilsynelatende ikke bryr seg om det er tilhørere til stede blir seansen nokså langdryg. Og da må spørsmålet stilles: Er Åkerfeldts morsomme mellomprat den eneste forskjellen på det å se Opeth live og å høre dem på plate i egen stue?

JHM_0598

 

Tekst: Bård Nordvik

Foto: Jarle H. Moe