Hate – Rugia

Hate
Rugia
Metal Blade Records

 

Disse polske karene har holdt det gående fra helt tilbake i 1990, og siden 1991 under navnet de nå benytter seg av, Hate. I løpet av disse tre tiårene har de rukket å slippe elleve fullengdere og Rugia blir bandets tolvte. Adam The First Sinner, som på platen trakterer vokal og gitar, er det eneste gjenværende originalmedlemmet. Med seg har han fått fire andre musikere, som det tydelig oser spilleteknisk kvalitet av.

Derunder faller bandets ferske og 23-årige trommis, Daniel Rutkowski. Han oppgis på nett å være inspirert av Kerim “Krimh” Lechner (Decapitated) og Zbigniew “Inferno” Promiński (Behemoth), og det høres. Dette bidrar nok ikke desto mindre til at Hate anno 2021 har en god del fellestrekk med sine landsmenn i Behemoth, Decapitated og Vader. Likhetene stopper heller ikke ved trommingen, men vokal og gitarriff, og også komposisjoner minner en om disse andre polske bandene. Likheten er en litt ambivalent affære, som vi kommer tilbake til.

Det Rugia lider under er en følelse av at en har hørt dette tidligere, og at låtene glir litt inn i hverandre. Det siste betyr ikke at de ikke fenger, eller at de mangler gode bestanddeler. Problemet, om en skal kalle det et problem, er at en selv etter utallige gjennomhøringer lett forveksler låtene med hverandre. I så måte kan dette gi grunnlag for minst to ulike konklusjoner. Enten er materialet da muligens kjedelig, eller en liker dette uttrykket så godt at det å få servert ni låter hamret til over samme lest er velkomment. Jeg lander denne gang på det første alternativet, og synes platen helhetlig blir en litt lite engasjerende affære, som kanskje har blitt bedre gjort før, av eksempelvis andre polakker i samme sjanger – for å bevisst bruke en litt upresis formulering.

Dersom du ønsker å stole på anmelder som en slags portvokter, kan du begynne med å sjekke ut Exiles of Pantheon, Awakening the Gods Within og Sun of Extinction når du gjør deg opp din egen mening. Samtidig er også singelen Resurgence en låt som fenger, og kanskje mer enn singelen de slapp først, titellåten Rugia. (6/10)

 

Pål Teigland Lystrup