13 Spørsmål: Årabrot

Metal eller ikke – Årabot har nettopp levert et av de mest spennende norske albumene så langt i år (sjekk vår anmeldelse HER), og i den anledning lot vi grunnlegger Kjetil Nernes svare på tretten kjappe spørsmål.

1. Grattis med ny majestetisk skive! På en skala fra 1 til 13, hvor fornøyd er du selv?
Tusen takk, jeg er både stolt og veldig fornøyd. Men som kunstner og perfeksjonist blir man aldri helt tilfreds så la oss si 11 av 13? Haha, Karin gir det 13 av 13. Når det gjelder oppmerksomhet i media og gode anmeldelser så er det uten tvil 13 av 13, full score!

2. Er du i stand til å fremheve en spesifikk låt som den ypperste representanten for albumet, eller insisterer du helst på å la albumet være en helhet?
Jeg føler albumet er veldig helhetlig og representerer den årabrotske rock’n’rollen på en bra måte. Jeg har noen personlige favoritter; The Crows, Hallucinational og The Moon Is Dead… Spør meg igjen om et år og det vil være helt andre låter.

3. Fortell kjapt om valget av med-musikere.
Først av alt – Jeg føler meg beæret av å ha slike fantastiske musikere med på laget! Allerede på forhånd visste jeg at jeg ønsket inkludere Lars Hornveth og Jo Quail. Tomas Järmyr var også med å arrangerte flere av låtene tidlig i prosessen. Noen av de andre kom med litt tilfeldig, blant annet brukte vi en innspillingssession som vi gjorde med Zu for noen år siden som basis for The Moon Is Dead.

4. Albumtittelen er jo akkurat passe ikonisk. Når kom den, i forhold til resten av prosessen med albumet?
Jeg har en kompis i USA som på spøk kalte Årabrot “Norwegian gothic” inspirert av maleriet American Gothic. Jeg noterte beskrivelsen og synes det var en passende tittel for disse låtene. Både som en slags sjangerbetegnelse, men også som referanse til maleriet i og med at vi bor som vi bor her i kirken. Dessuten er Årabrot tematisk veldig inspirert av forfattere som Cormac McCarthy og William Faulkner, altså den litterære southern gothic. Alt henger sammen.

5. Og vær ærlig – var det fristende å gjøre pressebilde med høygaffel?
Ekstremt fristende, vi bor på landet og har høygaffel i låven.

6. Hvor lang tid bruker du på tekstene, og er de ment å inneholde et budskap eller er det mest poesi?
Veldig lang tid! Jeg har enkelt for å skrive låter, men bruker årevis på tekstene og veldig nøye med lyrikken. Man kan si at jeg bruker poesi til å beskrive et visst budskap som brenner dypt inne i mitt sjelsliv et sted.

7. Er det kunstneriske elementet en viktig del av låtskrivingsprosessen for deg, eller «lager du bare musikk», og overlater til andre om de ønsker å definere det som kunst eller ei?
Personlig så er det viktig, men det er klart at når alt kommer til alt så lager jeg rockemusikk og ingenting annet. En årabrotsk type rock’n’roll.

8. Har foreldrerollen inspirert eller på annet vis preget Årabrot, lyrisk og/eller musikalsk?
Ja, det har det. Det setter jo ting i perspektiv. Hva som er viktig og hva som ikke er så viktig. Og rent tidsmessig har vi nå kun to, tre timer midt på dagen til å gjøre intervjuer, skrive mails, jobbe i studio og øve før vår datter er tilbake fra barnehagen.

9. Hvor mange prosent av Årabrot er humor og hvor mange er dønn alvor?
93 magiske prosent bekmørkt alvor og 7 skinnhellige prosent humor.

10. Hvor langt fram i tid strekker videre planer seg akkurat nå, med tanke på at livesituasjonen for 2021 fortsatt er uklar når det gjelder smittevern og lignende?
Vi har noen planer, men sånn ting ser ut så lener vi oss nå tilbake og håper på det beste.

11. Teit spørsmål til noen som nettopp har sluppet et nytt album, men har du noe i horisonten som du ønsker å få gjennomført, men ikke har hatt anledning til ennå, enten i form av et musikalsk samarbeid, et vidløftig prosjekt eller noe annet?
Ja, vi har jobbet av og på med filmmusikklegenden Lustmord i noen år nå. Forhåpentligvis får vi gjort mer med han når ting åpner opp igjen.

12. Er du typen som er så absorbert i egen musikk at det ikke blir anledning til å høre noe annet, eller rekker du å være fan selv også? I så fall, hva har snurret på spilleren i det siste?
Vi hører masse musikk her i kirken! Platespilleren står på kjøkkenet så vi snurrer spilleren hver eneste dag. I det siste har jeg hatt et ørlite oppheng på Robert Wyatts Shleep. Ellers har vi også hørt mye på Clipping det siste året.

13. Hva forbinder du med tallet 13?
Hemmelig, eventuelt ikke-eksisterende, etasje i skyskraperene i Chicago.

 

Espen Nørvåg Slapgård

(Bilder : Olle Lundin)