Hollingshead – Stay Dead

Hollingshead
Stay Dead
GMR Music

 

 

Hollingshead er en forholdsvis nyetablert konstellasjon fra Sverige. Prosjektet består blant annet av organist/pianist, Carl Westholm, et navn noen kanskje vil dra kjensel på fra Candlemass og Avatarium. En annen kjent kar ved navn Johan Niemann (Evergrey og Therion) trakterer bassen. Resten av prosjektet består av Gidon Tannenbaum (vokal) og Fredrik Haake (trommer). Sammen har de skapt en aldri så liten mørk og mystisk skive full av overraskelser. Det meste befinner seg i et progressivt landskap fylt med mørke og dype tekster. Jeg vil ikke kalle dette depressivt selv om det til tider er bekmørkt. Her får du også raske låter slik som Lights, Stay Dead og Burn With Me. Mulig dette høres ut som en veldig sær beskrivelse av skiva, men den er egentlig ganske lett tilgjengelig selv om det er mye progressivt mørke.

Åpningssporet And While Waiting For The Sky To Open er eksempelvis en meget melodiøs affære som til tider kan minne om No More Tears med vår alles kjære Prince Of Darkness, Ozzy Osbourne. Andre åpenbare inspirasjonskilder er åpenbart Rush og litt Genesis. Men dette låter ganske så metal også bare så det er sagt. Til tider tungt og brutalt. Og det er vel nettopp dette som er en av skivas store styrker, nemlig at det er variert og uforutsigbart. Personlig synes jeg dette prosjektet klarer å skape en spennende, mørk og mystisk stemning med Stay Dead. Flere av låtene klarer virkelig å sette i gang den emosjonelle skalaen, og musikk skal jo engasjere. Sannsynligvis er ikke dette en skive som vil favne alle, men hvis du liker progressiv metal er det absolutt ingen grunn til å la denne bli forbigått. Det er ihvertfall ingen tvil om at Hollingshead har klart å skape et ganske unikt musikalskt univers med sin debut. (7.5/10)

Pål J. Silihagen