Cadaver – Edder & Bile

Cadaver
Edder & Bile
Nuclear Blast

 

Det er 16 år siden Necrosis kom ut, skiva som skulle bli den foreløpige siste fullengderen til Cadaver. Dette holdt seg altså frem til det mørke årstall 2020. En aldri så liten teaser kom tidligere i år, i form av EP’en D.G.A.F., og heldigvis, vil mange si, ble denne fulgt opp med verket som nå presenteres under navnet Edder & Bile.

Dette er Cadavers femte fullengder (ja, vi regner med Cadaver Inc), og det er liten tvil om at bandet følger opp tidligere tiders storhet med en skive som oser av det Cadaver har vært kjent for: rå og skitten death metal med en tydelig særegenhet. Det er fortsatt Anders “Neddo” Odden som er skipper, men de siste årene har eminente Dirk Verbeuren (blant annet Megadeth og ex-Soilwork) traktert trommene, noe som definitivt har påvirket låtmaterialet i en positiv retning. Det første som slår deg når du setter på skiva, og åpningskuttet Morgue RItual freser ut, er to ting: Lyden og intensiteten. Den skarpe lyden gjør låtene hvassere enn en filetkniv, og får frem detaljene som ligger i bakgrunnen og ulmer på en flott måte.

Den skitne attituden til låtene fremstår kanskje litt mindre rufsete enn det som har vært tidligere, men på den andre siden virker låtene mer intense og ekstreme enn det de var i gamle dager. Riffene til Anders svinger det godt av, noe som undertegnedes favoritt, Let Me Burn,viser til det fulle. Denne midtempo-saken røsker tak i deg, og drar deg inn i et suggerende riffunivers du ikke vil ut av. Og Dirk, ja hva er det å si om trommene? Det er en fryd å høre hvor lekent death metal kan være, og det å få til alle de überfete tekniske og kreative vendingene uten at det blir for slitsomt og kaotisk er høy kunst. Dirk trakterer trommene så stødig at låtene vil stå seg som bautaer i lang tid.

Det er en flott symbiose mellom det kreative og det forutsigbare, noe som fører til at man ikke mister tråden i det intense og brutale. Og for å gjøre det hele litt større, har Cadaver fått med seg to gjestevoklister som ikke akkurat er kjent som lettvektere.Vi snakker om Kam Lee fra Massacre og Jeff Becerra fra Possessed. De gir låtene “sine” et aldri så lite løft, og skaper en god brytning i uttrykket og gjør dermed sluttproduktet hakket mer variert. Norges tidligste death metal-band er tilbake med en flott og verdig oppfølger til tidligere bragder! (9/10)

«Edder & Bile» kommer ut på Nuclear Blast fredag 27. november.

 

Lars Bremnes Ese