Fixation – Global Suicide EP

Fixation
Global Suicide EP
Indie Recordings

 

Å være plateanmelder innebærer en god porsjon nysgjerrighet og ikke minst tålmodighet. Det er mye rart en skal høre igjennom, men noen ganger er man så heldig at det plutselig dukker opp en skikkelig uventet og positiv overraskelse. Jeg understreker noen ganger, for det er ikke til å stikke under en stol at det jaggu er mye å lide seg igjennom også. Jeg skal slutte å gå rundt grøten og komme til poenget.

Fixation kommer fra Tønsberg og låter som en million dollar. Her er det så mye talent at det nesten er rørende, og for en vokalist dette bandet har i Jonas Hansen! Det er rett og slett en åpenbaring. Makan!!

For å gi en liten pekepinn så befinner Fixation seg i samme landskap som Muse, Soen og ikke minst Leprous. Likevel vil jeg understreke med store og fete streker at Fixation har klart bragden å skape sitt eget uttrykk. Presseskrivet sier metalcore, men dette er langt i fra metalcore og når bandet i samme presseskriv blir sammenlignet med blant annet Bring Me The Horizon så lurer jeg litt på hvem som har drukket på jobb? Misvisende vås og sannsynligvis et salgstriks som virker mot sin hensikt. Allerede etter første låt Neurosis, satt jeg og måpte med åpen munn. Hva faen er dette for noe? Riktignok er dette bare en EP, men de fire låtene de leverer her holder meget høy klasse. I tillegg er det så fett produsert at dette ikke står tilbake for noe. Men det som fanger meg mest bortsett fra en glitrende vokalist er det mektige lydbildet og strukturen i låtene. Dette er faktisk stor låtskriverkunst. Herlige arrangementer som skaper en dynamikk og atmosfære i låtene som jeg sjeldent har hørt fra et norskt band tidligere.

Pompøst ja, men gjort på en mesterlig måte uten at det blir påtatt. Lettere fordøyelig enn nevnte Muse og Leprous er det også, men langt fra kjedelig av den grunn. Nå ble det mye skamros, men det er jaggu velfortjent. Her har vi et band som tør å tenke unorsk og drite i alt som heter jantelov. For det er ikke til å stikke under en stol at enkelte i musikkpolitiet her på berget hånler av unge band som låter “kommers” eller befinner seg i en politisk ukorrekt musikkgenre. Men som sagt dette låter som en million dollar og hvis ikke disse gutta blir noe virkelig stort så skjønner jeg ingenting! (9/10)

 

Pål J. Silihagen