Batushka + The Slayerking, Karma Violence @ Gagarin 205 Live Music Space

Batushka + The Slayerking, Karma Violence
Gagarin 205 Live Music Space, Athens, Hellas
16.09.2018


Siden undertegnede for tiden jobber i Athen, var en black metal konsert et kjærkomment avbrekk i en ellers hektisk hverdag. Med hyggelige arrangører var det heller ikke noe problem å skaffe seg en fotograf til å overvære kveldens severdigheter.

Pga at jobben strekte seg fram til kl 2130, ankom u.t. Ca kl 22 og da var allerede Karma Violence ferdige, og de lokale heltene i The Slayerking (7/10) stod allerede på scenen. Lokalet befant seg litt avsides i Athen sentrum, men selv om fasaden fremstod som rufsete var selve lokalet meget flott. To etasjer, med amfi-oppsett, gjorde sitt til at det var lett å få overblikk over det som foregikk på scenen. The Slayerking gjorde et godt sett, og bandets miks av doom og mørk rock var godt komplettert med et progressivt tilsnitt. Med bare tre personer på scenen var det ganske nedstrippet visuelt sett, men med en bassist/vokalist kledd i helsvart og med stor hatt som gjorde at vi aldri så ansiktet, ble det hele likevel smått mystisk og ganske hyggelig. Lyden var godkjent, selv om trommene tidvis var litt vel fremtredende, på bekostning av gitarene selvfølgelig. Under et par låter dukket det opp to damer på scenen som danset til tunge og seige gitarerer. For egen del var det definitivt når gitaristen pøste på med mørke melodilinjer at det funket best. Publikum likte det de så, og selv om ikke bandet gjorde store framtsøt for å samspille med de oppmøtte, var det meget god stemning. Definitivt godkjent.

Etter en aktiv halv time med rigging, var det dermed duket for kveldens headliner; Batushka (9/10). Gutta fra Polen har gitt ut kun en skive (2015), og at de fortsatt turnerer med samme skive i sekken etter tre år, og fortsatt drar fulle lokaler, sier vel sitt. Med et sceneoppsett som ser ut som en ortodoks messe, chants på gammel ortodoks slavisk, og bandmedlemmer kledd i kapper og masker som skjuler ansiktene, var det hele et teater som visuelt var meget omfattende. Etter en lang intro kom bandet sigende på scenen og tente et titalls levende lys. Det ble pøst på med røyk og røkelse, og når det i tillegg er tillatt å røyke innendørs og mange gladelig fyrte opp sin medbrakte marijuana, var det definitivt intenst å være til stede (på flere forskjellige måter(!)). Clean gitaren overtok etter introen, og fungerte som en flott overgang til den plutselige eksplosjonen av tung og mørk black metal – frontet av 8-strengers gitar og et super tight band. Fy feite hvor det røsket når galopperingen satte i gang! Publikum oste av entusiasme og samspillet med bandet var upåklagelig. Det var tydelig at Batushka har perfeksjonert opptredenen sin, for det var ingenting å si på hverken det visuelle eller det musikalske. Det var så profesjonelt og godt regissert at det tidvis bikket over til å bli litt vel klinisk, men det var vanskelig å ikke la seg rive med når 8 stk står på scenen og fyller rollene sine til punkt og prikke. Til og med koret på tre framstod som essensielle, og ikke kun som rekvisitter. Småplukk er det jo alltid, spesielt savnet jeg mer punch i basstrommene, for det låt litt spinkelt når man sammenliknet med de ultratunge gitarene som på mange måter driver låtene framover og skaper det enorme mørke som omfavner hele lokalet. Liker du teater, effekter, det ortodokse, mystikk og profesjonalitet, så MÅ du oppleve Batushka. Er du derimot lei av all staffasje og symbolikk, og synes teater hører hjemme i barnehagen, så… Ja, du skjønner. Jeg avslutter med en oppfordring: Er du på jobbreise i fremtiden: Alltid sjekk den lokale scenen, og få deg en god opplevelse! Og er det black metal inne i bildet, så vær sikker, det er som å være hjemme. For jeg har aldri opplevd flere norske black metal t-skjorter på en konsert enn jeg gjorde her i Athen!

Batushka ser du igjen på Inferno påsken 2019!

 

Tekst: Lars Bremnes Ese
Foto: Anastacia Papadaki

 

[espro-slider id=12152]