Laibach tilbake i Norge

Laibach tilbake i Norge

Laibach har frekventert konsertscener i Oslo jevnt de siste årene, men neste år står også resten av Norge for tur.

Det industrielle avant garde-bandet Laibach ble dannet i 1980 i Trbovjle, i det som tidligere var Jugoslavia, nå Slovenia. Selve navnet «Laibach» er det tyske navnet på Slovenias hovedstad, Ljubljana. Laibach er kjent for sin særegne estetikk, med bruk av uniformer og totalitære uttrykk og dekonstruksjon av kjente låter, som for eksempel Live is Life av det østerrikske bandet Opus, Europes The Final Countdown og The Rolling Stones’ Sympathy for the Devil. De har blitt kritisert for å være fascister og ekstremister på både venstre og høyre side, men til dette har bandet følgende å si: «Vi er like mye fascister som Hitler var kunstner».

Laibach ga i 2017 ut albumet Also Sprach Zarathustra. Tittelen henspiller på Friedrich Nietzsches litterære verk med samme navn, og musikken er opprinnelig skrevet til en teaterproduksjon basert på boken. Albumet inneholder oppdaterte låter fra teateroppsetningen. Turneen for albumet startet i Sør-Korea, og med det er Laibach det første bandet i historien som både har spilt i Nord- og Sør-Korea. De spilte i Oslo i november på samme turneen, og det er denne som også fortsetter til neste år. Norge får besøk av bandet i mars 2018, og de spiller følgende steder:

11.03 : Union Scene,  Drammen  |  12.03 : Byscenen, Trondheim  |  14.03 : USF Verftet, Bergen

Livefoto: Terje Dokken, Metal Hammer Norway