Pretty Maids @ Hard Rock Café

Pretty Maids + The Wheel
Hard Rock Café, Oslo
30.11.2017

 

Det begynner å nærme seg unntakstilstand og ville tilstander i det ganske land med julen rett rundt hjørnet. Og alle musikkelskere vet hva dette innebærer. Nemlig mengder med uutholdelig klissete julemusikk som er umulig å unngå med mindre du låser deg inne og lukker verden ute. Men det går jo ikke, selv om tanken er fristende når du høyst ufrivillig får trykket Kurt Nilsen og Oslo Gospel Choir inn i øregangene hvor du enn beveger deg. Heldigvis kunne Hard Rock Café friste med et av Danmarks fremste metalband gjennom tidene på novembers siste dag, og Pretty Maids var mer enn klare for å synge julen inn.

Kvelden startet med en aldri så liten oppvarmingsøkt fra norske The Wheel (7/10) som ga ut sitt selvtitulerte album i 2012. Med sin klassiske hardrock, sterkt inspirert av blant annet Led Zeppelin, Van Halen og “nyere” band som Badlands, Alice In Chains og Soundgarden, svingte bandet bra og fikk opp kroppsvarmen på de fremmøtte etter responsen å dømme. Her var det lite sjenanse og nervøsitet å spore i besetningen, spesielt hos vokalisten som flørtet vilt og uhemmet med publikum.

Så var det endelig klart for kongene av Danmark, Pretty Maids (8,5/10). Utrolig nok har ikke bandet gjestet Oslo på over tretti år, den gang på en litt større scene ved navn Valle Hovin som oppvarmingsband for Deep Purple. Riktignok var de en snartur innom Drammen og Buddy Scene i 2011, men det er som kjent bedre med en dram i timen enn en time i Drammen…

Anført av evigunge Ronnie Atkins på vokal dro hushjelpene i gang showet med Mother Of All Lies. Det startet noe bekymringsfullt med en småsur gitar og en tydelig frustrert Ken Hammer. Et kjapt gitarbytte senere reddet inn massive Kingmaker fra deres siste album ved samme navn. Lydmessig kom det seg betraktelig, selv om den aldri ble helt optimal. Det låt ikke dårlig, men jeg har hørt lyden bedre. Og det var for så vidt det eneste å trekke for denne kvelden når sant skal sies. Uansett så dro Pretty Maids på med den ene kremlåta etter den andre. Gammelt som nytt. Førstnevnte selvfølgelig til mest og best respons, og låter som We Came To Rock, Rodeo, Future World, Love Games og ikke minst Back To Back fikk gulvet til å gynge og taket var nært ved å løfte seg.

Mulig det hadde løftet seg hvis de hadde dratt Red, Hot and Heavy? Det er hevet over enhver tvil at danskene har mange gode låter å ta av, og at de har scenetekke er det heller ingen tvil om. Her var det publikumskontakt på høyt nivå fra samtlige i besetningen, og at de likte å spille i et lokale på størrelse med en middels stor gymsal fra 70-tallet var lett å se. Slikt smitter over på publikum.

Pretty Maids leverte et strålende sett, og mest imponerende er det at Atkins og Hammer etter 36 år fortsatt opptrer som spillekåte unggutter og leverer så til de grader. Bandet beviste at de fortsatt er kongene av Danmark innen heavy metal!

 

Tekst: Pål J. Silihagen
Foto: Terje Dokken