In Flames/Five Finger Death Punch @ Oslo Spektrum

In Flames/Five Finger Death Punch/Of Mice and Men
Spektrum, Oslo
18.11.2017

 

Dette var nesten en liten festivalhelg for fans av metal av den «nyere» skolen, med Stone Sour fredag og denne trippelpakken i Oslo Spektrum lørdag. To slike konsertdager lagt til helgen sørget for at store mengder tilreisende kunne ta seg en velfortjent metal-helg i hovedstaden, og stemningen var på topp allerede i køen på vei inn i Oslos storstue.

Dessverre sørget logistikkutfordringer, tidlig konsertstart og lang kø inn for at vi ikke fikk sett stort av Of Mice and Men, men tilbakemeldingene fra de som allerede var på plass kunne tyde på at også dette bandet nå kan belage seg på å få et visst fotfeste hos det norske publikumet.

Et band som allerede forlengst har festet seg hos landets konsertgjengere, er Five Finger Death Punch (8/10), som senest i sommer var i landet da de spilte på Tons of Rock. Nytt siden da, er at vokalist Ivan Moody er tilbake med bandet etter et mye omtalt sammenbrudd som følge av tungt alkoholmisbruk og påfølgende rehab-innleggelse.

Og det er ingen tvil om at både Moody og 5FDP-fansen satte pris på gjensynet da han troppet opp på scenen veivende på et norsk flagg som senere ble signert av hele bandet og overrakt til en takknemlig fan. Er det en ting dette bandet virkelig leverer på, er det publikumsfrieri, som denne kvelden virket mer genuint og følelsesladet enn noensinne.

Om dette skyldes det faktum at Ivan selv verdsetter det faktum at han har blitt tatt tilbake på scenen med sitt gamle band – om enn på nåde, og med vikar-vokalist Tommy Vext med på turneen, sånn i tilfelle – eller om bandet generelt bare har senket skuldrene noe vites ikke, men det var som om noe hadde løsnet siden sist undertegnede så dem, og det hele føltes mindre utstudert og mer ekte.

For selv om Ivan Moodys sceneprat er åpenbart innøvd slik at han kan avslutte setninger med tittelen på neste låt, var det åpenbart at samtlige på scenen trivdes storlig med situasjonen. Underveis streames vi alle live på bandets facebook-side under en låt, publikum oppfordres til å løfte alle mobiltelefoner i været for å filme en låt (eller bare lyse opp) og en rekke fans – inkludert en 70 år gammel dame (!) trekkes opp på scenen og allsangen er massiv på låter som Wash it All Away, I Remember Everything, Burn MF og Under it and Over it.

Alt i alt må dette kunne kalles en massiv seier for amerikanerne, som i kveld var en sjokkerende positiv opplevelse!

Kveldens siste band må dessverre kunne sies å befinne seg i motsatt ende av sjarm-skalaen, for trass i et massivt imponerende sceneoppsett ble In Flames (3/10) en seriøs nedtur. At det hele er profesjonelt til fingerspissene, og så velspilt at det i seg selv er imponerende, hjelper dårlig når svenskene allerede etter første låt går totalt motsatt vei av forrige band og kommer med en litt innesluttet beskjed om at det «bare skal handle om musikken», og at de ikke ønsker å se folks mobiltelefoner.

Greit nok at man ønsker å holde det oldschool, men det er tross alt 2017. Bandets største minus er likevel det at fremførelsen blir såpass klinisk og steril at selv om de åpenbart er flinkest i klassen på det de driver med, er det mange som mister interessen underveis. At de har et aldri så lite identitetsproblem der de på den ene siden prøver å fortelle publikum hvordan den eneste motivasjonen til nye band bør være å ta et par øl og spille litt sammen med kompisene sine mens de på den andre siden har pyro og effekter som ikke står tilbake for noe KISS eller Iron Maiden opererer med, kan vi leve ned. Pyro er tross alt beintøft!

Det er verre at selv deres mest populære låter – basert på umiddelbar jubel fra blodfansen foran scenen – ikke holder mer på oppmersomheten enn at publikum lenge før bandet er ferdig strømmer ut av konserten og inn i Oslonatta.

 

Tekst: Espen Slapgård
Foto: Terje Dokken & Kenneth Sporsheim

 

Terje:
[espro-slider id=10534]

Kenneth:
[espro-slider id=10493]

 

Five Finger Death Punch Setlist Oslo Spektrum, Oslo, Norway 2017, 2017 European Tour

 

In Flames Setlist Oslo Spektrum, Oslo, Norway 2017, 2017 European Tour