Melvins @ Blå

Melvins
Blå, Oslo
19.10.2017

 

Tidligere i år ga det amerikanske sludgebandet Melvins ut et nytt album, og når det kommer ny plate blir det selvfølgelig turné. Da de dukket opp i Oslo, var det helt obligatorisk å sikre seg plass til det mange forventet skulle bli en knall konsert.

Konserten var midt i Oslo sentrum, nærmere bestemt på Blå, som kan minne litt om en mørk kjellerstue. Konsertsalen er satt opp for opplevelser som skal gi konseptet “intimkonsert” en ny definisjon. Arrangementet ble utsolgt allerede en stund før selve konsertdagen, så det var ingen overraskelse at det var trangt om plassen da jeg kom dit etter oppvarmingen.

Så altfor ofte hører vi om band som blir hyllet med verdensherredømme og en legendestatus uten like. Legender går jo ikke alltid bare på hvor bra ting var, men hva de tilfører på veien også. Disse karene fra Washington har holdt det gående siden grungebevegelsen startet, og dermed sitter man igjen med skyhøye forventinger. Men noen ganger går det ikke alltid som man håper på, og forventinger knuses.

Melvins (7/10) åpner kveldens store underholdning med en coverlåt, Sacrifice av Flipper. Låta var grei nok den, men det var ikke før de dro i gang Oven at folk begynte å fyre av litt krutt. Lyden er også til tider litt grøtete, og coverversjonen av Beatles sin I Want to Hold Your Hand er ikke akkurat en vakker opplevelse denne kvelden.

Jeg har sett Melvins flere ganger de siste årene, men jeg skulle gjerne hatt litt mer av de klassiske hitlåtene. Settlisten har, med enkelte unntak, stort sett bestått av nyere materiale. Personlig skulle jeg ønske at de spilte noe av Houdini og mer av Stoner Witch og Stag denne gangen. Konsertens høydepunkt er nettopp når The Bit blir framført.

Selv om gigen ikke var i toppklasse, var det absolutt et par låter som skilte seg ut som betydelige høydepunkt. De kunne eksempelvis erstattet coverlåtene med noe eget snadder. Når det er sagt, så er Melvins jordnære og de spiller med en energi som gjør at det uansett blir umulig å ikke digge med.

 

Tekst: Monique Mesquita
Foto: Pål Bellis

 

Melvins Setlist Blå, Oslo, Norway 2017, A Walk With Love & Death